Jika Mengacu Pada Hadits Ini, yang Terjadi di Aleppo dan Suriah Pertanda Kiamat Tidak Akan Lama Lagi

Yang tejadi di suriah disebutkan jadi salah satu petanda akhir era. terdapatkah ayat al - qur’an yang boleh berhubungan dengan perihal itu? petanda akhir era benar diucap dalam hadis nabi muhammad saw. baginda kembali 2 kali berkata bahawa hendak berlaku peperangan besar yang apabila peperangan ini terjalin, perkhemahan orang islam amat ramai merupakan di suatu tempat bernama ghouta dimashq yang bermaksud kebun besar yang mengelilingi bandar damsyik di syria.

nabi kata, di kebun besar ini terdapat suatu bandar dikatakan namanya damsyik, sebaik - baik tempat tinggal umat islam kala itu. ini isyarat akhir era.

bahwa kita amati di syria saat ini ini, wilayah ini jadi tempat amat ramai mujahidin berhimpun. tempat lain terdapat ramai pula, namun tempat ini yang diucap rasulullah saw.

dalam suatu hadis lain, rasulullah bersabda; “tidak hendak terjalin hari kiamat sampai - sampai kalangan rom turun di kota amaq (lembah antioch, selatan turki) dan juga di dabiq (dekat aleppo, syria).

setelah itu datanglah sesuatu pasukan yang menghadang mereka dari madinah, yang berasal dari penduduk opsi bumi. dan juga kala mereka sudah berbaris - baris, hingga berkatalah orang rom, biarkanlah (jangan kamu halang) antara kami dengan orang - orang yang memisahkan diri dari kami (yang masuk islam) buat kami perangi. hingga kalangan muslimin mengatakan, demi allah, kami tidak hendak membiarkan kalian memerangi saudara - saudara kami. dan juga kala mereka (al - mahdi dan para pengikutnya) telah hingga di syam, keluarlah dajjal.

dan juga kala mereka sudah bersiap - siap buat berperang, mereka berbaris dengan apik. seketika, kala waktu solat sudah masuk, turunlah nabi isa ibn maryam a. s. ” (riwayat muslim dari sayidina abu hurairah ra).

wallahua’lam, bersumber pada hadis itu, bila benar amerika syarikat serbu syria, mereka hendak masuk wilayah itu iaitu di pesisiran laut. bahwa betullah dia berlaku, maknanya tentera perjanjian pakatan atlantik utara (nato) dan juga rom ini hendak masuk turut ke tepi laut melanda segala syria.
nabi kata, allah hendak menghantar tentera mujahidin dari bandar damsyik hendak bergerak mengarah ke dabiq dan juga berlaku peperangan nanti di situ. jadi mayoritas peperangan akhir era itu hendak berlaku belah - belah negeri syria dan juga syam.

mengapa tumpuan dikasih kepada negeri di sebelah syria?

bisa jadi terdapat sebagian aspek. dari segi wilayah, dia strategik dan juga peran geografi syria menyambung ikatan darat antara syria dengan eropah, afrika dan juga asia. kedua, nabi isa as hendak turun di syria bersumber pada hadis rasulullah saw.

baginda bersabda nabi isa as hendak turun di tower putih sebelah timur kota damsyik. bila dilihat pada sketsanya, dia bukan tower masjid, namun suatu pasar lama di dalam suatu kota lama.
di mari ramai orang kristian. mereka pula sudah ketahui masalah ini dan juga bersiap - siap buat sambut nabi isa as.

karena itu bumi syria jadi tumpuan ramai tercantum orang berfahaman syiah, kristian, yahudi, tidak hanya orang islam seorang diri. ikut jadi tumpuan kerana imam mahdi hendak menyongsong turunnya nabi isa as di damsyik serupa yang sempat diucap dalam hadis rasulullah bahawa nabi isa hendak turun di tower putih itu kala solat subuh dan juga disambut oleh imam mahdi.

apa yang berlaku saat sebelum imam mahdi timbul?
saat sebelum turun imam mahdi, nabi muhammad saw kata, hendak berlaku pembunuhan 3 orang anak khalifah yang mana mereka berebut harta karun di kaabah, mekah. aku tidak tentu apa yang direbutkan itu, namun ketiga - tiga mereka tidak berjaya. hingga berlakulah fitnah yang besar antara orang islam seorang diri, sampai - sampai muncullah imam mahdi.

imam mahdi merupakan generasi nabi muhammad saw dan juga namanya sama serupa nama nabi, muhammad bin abdullah. dia hendak timbul di makkah apabila fitnah kokoh menyerang dan juga dibai’ah antara bucu kaabah dengan makam nabi ibrahim as. setelah itu. imam mahdi hendak mengetuai mujahidin bergerak ke syria. apabila hingga di syria, masa itu dajjal sudah keluar dan juga benar tujuan utamanya bakal melawan dajjal. apabila nabi isa as turun, tugas utama baginda yakni buat menewaskan dajjal.

pada masa itu, dajjal sudah mengelilingi dunia buat merosakkan orang islam dan juga mengkafirkan orang sampai - sampai kesimpulannya nabi isa as kejar dajal hingga di satu tempat bernama bab luddin di palestin. di situlah hendak dibunuhnya dajjal. dajjal apabila tengok nabi isa as itu, ia jadi cair berbagai batu garam yang disirami air.

kondisi yang berlaku di syria kala ini, seolah - olah mengikut skrip iaitu hadis nabi?
ya, benar betul mengikut skrip. nabi sebut hendak berlaku peperangan besar, saat ini ini berlaku perang di syria. ramai orang tidak ketahui sebabnya. kebangkitan di syria berlaku pada mac 2011. puncanya sekumpulan anak - anak sekolah rendah di suatu bandar bernama dar’a.
anak - anak ini conteng bilik sekolah dengan perkataan ‘ash - sha’ab yurid isqaat an - nizam’ bermaksud ‘rakyat bakal jatuhkan kerajaan’.

mereka tulis perkataan itu bukan karena diajar, namun masa itu berlakunya arab spring iaitu kebangkitan negeri arab di tunisia, yaman dan juga mesir. apabila kebangkitan itu, seluruh negeri ini tulis slogan yang sama iaitu “ash - sha’ab yurid isqaat an - nizam” kala berdemonstrasi. anak - anak ini tidak ketahui apa - apa.

polis tiba ke sekolah dan juga memusatkan sekolah ditutup. anak - anak yang ikut serta ditangkap, dipenjarakan dan juga diseksa. antara seksaan yang dipakai yakni dicabut kuku mereka.
keluarga anak - anak ini tiba ke balai memohon kanak - kanak mereka dibebaskan, namun polis kata: “lupakan anak engkau dan juga engkau buat yang lain. maupun engkau hantar bini engkau di balai polis, kami hendak buat bini engkau memiliki lagi sekali”.

ayat ini yang aku dengar seorang diri daripada orang syria menceritakan kala kes itu berlaku. rentetan itu, orang kampung mula keluar berdemonstrasi nyaman dan juga itu menggambarkan kali kesatu rakyat syria buat demonstrasi nyaman memohon anak dibebaskan. saat sebelum ini, mereka benar tidak berani lawan kerajaan langsung kerana kerajaan benar sangat zalim.

entah gimana, mereka yang berdemonstrasi nyaman ini pula kesimpulannya ditembak anggota keselamatan. ramai yang mati.

kejadian ini tersebar ke segala syria. kebetulan, masa itu di negeri arab yang lain sudah berlaku kebangkitan.

rakyat syria benar tidak fikir buat lawan kerajaan, namun mereka cuma bakal anak - anak yang ditahan itu dibebaskan. itu aja.

apabila sudah jadi begitu, mereka juga tidak tahan, hingga muncullah tentera pembebasan syria (fsa) sehabis 6 bulan rakyat syria ditangkap, diseksa dan juga dibunuh. fsa menggambarkan sukarelawan rakyat syria yang bakal pertahankan maruah dan juga akidah mereka. mereka yang mula pertahankan keluarga seorang diri daripada kerajaan pimpinan bashar al - assad.

persengketaan di syria terdapat kaitan dengan syiah – sunni. dan juga sebagaimana penerangan ustaz tadi, dia pula berhubungan dengan kemunculan dajjal. difahamkan, terdapat hadis menyebut bahawa dajjal nanti hendak diiringi oleh orang yahudi dari isfahan, iran. apa iktikad hadis itu?

nabi bersabda, “dajjal hendak diiringi oleh 70, 000 orang yahudi dari kota isfahan, mereka mengenakan al - tayalisah”. ini hadis riwayat muslim. al - tayalisah yakni sejenis selendang yang digunakan orang iran ataupun parsi semasa bakal perang dan juga sembahyang.

persoalannya mengapa nabi kata dajjal keluar di suatu bandar di iran, tidak di israel ataupun amerika, rusia ataupun Cina?

aku tidak tentu, namun bila kita amati di iran, terdapat syiah di situ. apabila berlaku kebangkitan rakyat di syria, negeri luar yang mula - mula campur tangan yakni iran. masa campur tangan itu, mereka bukan bakal sokong rakyat syria, namun iran hantar 10, 000 tentera dengan penembak hendap.

pada mei 2012, aku berbarengan ngo muslim care hantar dorongan kali kesatu ke syria dan juga kami berjumpa dengan seseorang ulama syria di turki, sheikh muhammad ali as - sobuni. dia mengatakan; “kami dahulu menyangka syiah ini kerabat kita, rupa - rupanya mereka merupakan kebalikannya.

terlebih lagi, syiah ini lebih ‘najis’ dan juga lebih dilaknat daripada yahudi. karena bilangan orang islam yang dibunuh di palestin juga tidak sama (masih kurang) banding dengan orang islam yang dibunuh di syria”. di syria yang menemukan sokongan syiah iraq, iran dan juga hizbullah dari lubnan, lebih 200, 000 rakyat syria sudah dibunuh semenjak kebangkitan itu. berbanding di palestin, cuma berpuluh ribu sahaja yang terbunuh semenjak israel tawan negeri itu.

memandang kepada masalah ini, kita pelik mengapa syiah begini dan juga benarlah nabi kata dajal hendak keluar dari isfahan, iran.

bashar; perdana menteri israel, benjamin netanyahu dikatakan berasal daripada generasi yahudi isfahan yang berhubungan bagaikan tempat asal pengikut dajjal. sisa presiden iran, mahmoud ahmadinejad pula berasal dari tempat itu. gimana ustaz memandang masalah ini?

aku kurang tentu, namun datuk nenek bashar benar dari iran. jadi hubungannya benar kokoh. satu lagi, di syria, bashar berfahaman syiah alawi ataupun nusairi. menceritakan pasal syiah, syiah alawi ataupun nusairi sudah terkeluar daripada syiah imamiah yang diamalkan di iran.

jadi syiah yang dipegang oleh bashar ini, tidak diterima oleh syiah juga, namun mengapa mereka yang menyokong bashar pada masa ini? mereka (iran) kata benci dan juga tiada kena mengena dengan syiah alawi ataupun nusairi, namun mereka senantiasa sokong bashar bunuh rakyat syria.

ini bermakna, mereka sesungguhnya bersatu menentang pakar sunnah wal jamaah.
pembebasan masjidil al - aqsa di palestin hendak bermula daripada pembebasan masjid umawi di damsyik. benarkah begitu?

yang aku dengar daripada ulama palestin, syeikh raed solah bahawa pembebasan masjid al - aqsa pada era sultan salahuddin al - ayyubi merupakan berbarengan tentera yang tiba dari syam iaitu syria.
insya - allah dikatakan tentera pula dari tempat yang sama hendak tiba buat melepaskan masjid al - aqsa. hanya, kali ini dasar pimpinan imam mahdi.

kubur salahuddin di syria, betul - betul di tepi masjid umawi. puak syiah amat benci dengan salahuddin, antara sebabnya salahuddin yang menjatuhkan kerajaan syiah di mesir, iaitu kerajaan fatimiyyah.

terdapat dakwaan berkata, sekiranya amerika melanda syria, hingga hendak jadi perang dunia ketiga. apa pemikiran ustaz?

wallahua’lam. aku kerasa benar sudah dekat - dekat, namun aku tiada pengalaman dalam sejarah bab perang.

tetapi, tidak mustahillah (hendak berlaku perang dunia ketiga) kerana memandang contoh apabila amerika kata bakal serbu syria, sekutu syria, russia kata; “kalau engkau nak serbu syria, saya serbu arab saudi”.

arab saudi pula sekutu amerika. sekutu syria, iaitu iraq, iran, russia dan juga seluruh sekutu dengan russia yakni geng komunis, manakala eropah dan juga amerika pula sekutu dengan arab saudi. jadi apabila berlaku peperangan nanti, wallahua’lam…tak mustahil berlaku.

apa istimewanya syria bagaikan suatu negeri syam?

nabi sempat sebut dalam hadis; “ya allah, berkatkan pada syam kami. ya allah, berkatkan kepada syam kami. ya allah, berkatilah negara yaman kami”.

dalam hadis lain; nabi muhammad saw bersabda; “beruntunglah untuk penduduk syam. beruntunglah syam. beruntunglah syam kerana malaikat ar - rahman yang sentiasa menghamparkan sayapnya ke atas pakar syam. ” (riwayat ahmad).

nabi sebut lagi; “sesungguhnya kota (proteksi) kalangan muslimin kala berlakunya al - malhamah (perang besar) yakni di sesuatu lembah produktif di sudut kota yang terpanggil dimasq (damsyik).
dan juga dia merupakan sebaik - baik kota di negeri syam”. (riwayat abu daud).

syam terdiri daripada 4 negeri iaitu syria, jordan, palestin dan juga lubnan. para teman nabi juga ramai di negeri itu. di syria, terdapat lebih 10, 000 pusara teman nabi. antara teman nabi yang wafat di syria yakni bilal bin rabah, khalid al - walid, muawiyah bin abu sufyan, abdullah bin ummi maktum dan juga abu darda.

dari abdullah bin hawalah, dari nabi saw, baginda bersabda; pada malam saya diisra’kan, saya memandang tiang - tiang putih serupa permata yang dibawa oleh para malaikat. saya bertanya: “apa yang kamu membawa? ”
mereka menanggapi: “tiang - tiang al - kitab. tugas kami buat meletakkannya di syam. ” dan juga kala saya tidur, saya (bermimpi) memandang tiang - tiang al - kitab timbul dari dasar. setelah itu saya mengira bahwasanya allah yang maha perkasa lagi maha besar menjelma untuk penduduk bumi. hingga penglihatanku mengikutinya.

kala itu ia merupakan sinar yang menerangi hadapanku sampai hingga ke syam. ” setelah itu ibnu hawalah mengatakan: “wahai rasulullah, wasiatilah saya! ” baginda bersabda: “tinggallah di syam. ” (riwayat at - tabrani).

dalam suatu hadis lain, daripada ibnu hawalah, daripada nabi saw, baginda bersabda bahawa terdapat 3 tentera di akhir era nanti iaitu tentera iraq, yaman dan juga syam. kemudian teman bertanya; “pilih yang mana? ”. nabi mengatakan, hendaklah engkau berbarengan dengan tentera yang berposisi di syam. hadis ini diriwayatkan oleh at - tabrani.

apa yang berlaku di syria, terdapat kaitan dengan isyarat akhir era. apa nasihat ustaz?
nasihat aku, jangan kata yang lawan bashar ini merupakan pemberontak, namun mereka merupakan rakyat yang bakal mempertahankan hak dan juga akidah mereka.

banyak media kata rakyat syria pemberontak. kita harus mempertahankan syria. isu syria merupakan isu umat islam sejagat. kadangkala ketika, kita cuma mengambil berat isu mesir namun kita ketepikan penyembelihan yang tiap hari berlaku di syria.

pesanan ulama palestin, syeikh raed solah, selagi damsyik tidak dibebaskan, jangan kalian mimpi al - aqsa hendak dibebaskan. bantulah mereka dengan dgn apa yang termampu dan juga jangan kurang ingat doakan kemenangan buat islam.


(sumber: didakwah. blogspot. co. id )

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

ads
Diberdayakan oleh Blogger.